Το 2005 όταν ήμουν ακόμη στην εργασία μου κάποια φίλη άφησε το βιβλίο του πατέρα Νεκτάριου Αντωνόπουλου επάνω στο γραφείο μου για να το πάρει σπίτι της η βοηθός μου η οποία και μου το παραχώρησε πριν το διαβάσει.

Το διάβασα χωρίς αργοπορία. Όποιος έχει ασχοληθεί έστω και περιστασιακά με τις τα χρόνια 1900-1960  για την Ρωσία δεν θέλει και πολύ για να καταλάβει αμέσως ότι η όλη περίπτωση του Αγίου Λουκά αποτελεί μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο.

Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά δικά μου επιχειρήματα αλλά θα ήταν δικά μου οπότε με ελάχιστη η μηδενική αξία. Ανατρέξτε λοιπόν σε έγκυρα βιβλία για τις εποχές εκείνες και διαβάστε εάν κάποιος που δρούσε σαν τον Ιατρό η μετέπειτα , Αρχιεπίσκοπο Λουκά θα ζούσε έστω και ένα μήνα.

Μετά τα πολιτικά και θρησκευτικά ανατρέξτε στα κλιματολογικά των περιοχών που εξόρισαν τον Αρχιεπίσκοπο. Προσθέστε την ηλικία και τις ασθένειες μαζί με τις πρωτόγονες συνθήκες διαβίωσης. Επέζησε μόνος του χωρίς βαρύ ρουχισμό και θέρμανση εκεί που σήμερα πάνε ειδικές αποστολές πολικών κλιμάτων για έρευνες.

Τα χιλιόμετρα που κατέγραψε μέσα απο τις Εξορίες του αρκούν για τον γύρο της Ευρώπης αρκετές φορές.
Μέσα σε βαγόνια τρένων και πάνω σε έλκηθρα το Κόμμα τον έστελνε και τον ξανάστελνε, στον θάνατο... μέσω εξορίας.

Σε κάποια περίπτωση του ανακοίνωσαν οτι απο το άκρο της Ρωσίας που έμενε εξόριστος ( μείον 20 βαθμοί ) θα έπρεπε σε μία ώρα να φύγει για τα πολικά άκρα της χώρας επάνω σε έλκηθρο.

Στην ουσία ήταν διαταγή εκτέλεσης αφού δύσκολα επιζεί άρρωστος άνθρωπος σε τέτοιες συνθήκες. Το Κόμμα περίμενε οτι στα πρώτα χιλιόμετρα θα πέθαινε οπότε και αυτοί που οδηγούσαν το έλκηθρο θα μπορούσαν να γυρίσουν πισω με ασφάλεια.

Ο Αρχιεπίσκοπος Λουκάς πάγωσε επάνω στο έλκηθρο αλλά δεν του επετράπει άνωθεν να πεθάνει. Η αποστολή αυτοκτονίας προχώρησε σε πολικά μέρη και  σταματούσαν να τον ξεπαγώσουν όπου έβρισκαν κάποια σόμπα.

Αδιανόητα πράγματα για τον μέσο άνθρωπο αλλά ακόμα και για εκπαιδευμένους εξερευνητές της Αρκτικής. Και όμως, αυτός ο ασθενικός άνθρωπος πάντα κατάφερνε και έμενε ζωντανός.

Εαν είχε εξοριστεί μία φορά θα μπορούσαμε να πούμε, έγινε θαύμα. Εδώ όμως οι εξορίες και οι φυλακές διαδέχονταν η μία την άλλη.

Το γεγονός οτι γύρισε στο σπίτι του μετά απο 16 ώρες αναμονής για το εκτελεστικό απόσπασμα αποτελεί απο μόνο του ανεξήγητο γεγονός.

Είχαμε λοιπόν σωρεία θαυμάτων η για να το εκθέσουμε καλύτερα ολόκληρη η ζωή του απετέλεσε μια θαυματουργική κατάσταση.

Το μόνο που μπορώ να προσθέσω ειναι οτι ΚΑΝΕΙΣ ( άσχετα που πιστεύει ) δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να διαβάσει την Ιστορία αυτού του λαμπρού επιστήμονα και Αγιου Ανθρώπου ( το Αλφα οπωσδήποτε κεφαλαίο ).

Και μόνο η ανάγνωση και κατανόηση της ζωής του δρα καταλυτικά σε νου και ψυχή.

Η ζωή  του αποτελεί την πλέον καταγγεγραμένη  θεική παρέμβαση, κατα την ταπεινή μου γνώμη  ( μαζί με αυτή του Αγίου Ραφαήλ ,Νικολάου και Ειρήνης ) μέσα στον 20ο αιώνα.

Θα χαρώ για οποιαδήποτε παρατήρηση η συμβουλή προς βελτίωση.


Η ιστοσελίδα αυτή ας θεωρηθεί ελάχιστος φόρος Τιμής στην μνήμη του Αγίου Λουκά Κριμαίας .

  • Ταυτότητα ιστοσελίδας
Αγιος Λουκάς Συμφερουπόλεως - Κριμαίας
Ο  ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ !
Agiosloukas.org
ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ
Ο Αγιος του 20ου αιώνα, 1877 – 1961