Αγιος Λουκάς Συμφερουπόλεως - Κριμαίας
Ο  ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ !
Agiosloukas.org
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΑΓΜΑΤΑ - ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αρχιερατικός υπεύθυνος, πατήρ Νεκταρίος Αντωνοπούλος.
Ηγούμενος Ιεράς Μονής Σαγματά

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β  (κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης)διετέλεσε Ηγούμενος των Ιερών  Μονών Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σαγματά (1971-1977)
  • Ι.Μ ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ -Ιερά Μονή Σαγματά - Ο Αγιος Λουκάς
Ο Αγιος του 20ου αιώνα, 1877 – 1961
30 χλμ ανατολικά της Θήβας βρίσκεται η Ιερά Μονή Σαγματά, αφιερωμένη στον Όσιο Κλήμη. Είναι κτισμένη σ' ένα πανέμορφο περιβάλλον και από εκεί μπορεί να δει κανείς τόσο την πεδιάδα της Θήβας όσο και τον Ευβοϊκό κόλπο. Η Μονή είναι Βυζαντινής αρχιτεκτονικής και έχει πολλές αγιογραφίες.

Στο Υπάτιον όρος, όπου υπήρχε ναός και άγαλμα του Ύπατου Δία, υπάρχει το Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως (Σαγματά).

Η Μονή Σαγματά Υπάτου Θηβών ιδρύθηκε από τον μοναχό Οσιο Κλήμη τον Αθηναίο πάνω στα ερείπια ναού του Υπάτου Διός. Βρίσκεται πάνω στο βουνό που ονομάστηκε και αυτό Υπατο. Από τον 7ο αιώνα υπήρχε ναός στον τόπο της μονής, ερείπια του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα.

Ονομάζεται Σαγματά ίσως από το σχήμα του όρους, που μοιάζει με σαμάρι, ή από την κατασκευή σαγμάτων (σαμαριών) από μοναχό της μονής. Στη μονή υπάρχει τμήμα τιμίου ξύλου, δώρο του αυτοκράτορα Αλέξιου Α’ του Κομνηνού επίσης, και η τίμια κάρα του Οσίου Κλήμεντος.

Η διαδρομή είναι εύκολη αρκεί να βγείτε απο την Εθνική στο σωστό ύψος κάνοντας δεξιά για Θήβα. Μετά ( στα 300 μέτρα απο την έξοδο της Εθνικής ) αναζητήστε τις πινακίδες.

Ακολουθώντας τις πινακίδες για Υπάτιον η την Ιερά Μονή Σαγματά θα φτάσετε στο χωριό Υπάτιον ( 2-3 χλμ απο την έξοδο Εθνικής ). Απο εκεί ακολουθώντας τον ανηφορικό χωματόδρομο για ακόμα 3 περίπου χιλιόμετρα θα φτάσετε στην Μονή.

Ο περιβάλλον χώρος αποτελεί μια όαση βλάστησης που εντυπωσιάζει καθώς ειναι ιδανικό το μέρος για εκδρομές.

Στην Μονή υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου υπάρχουν λείψανα του Αγίου Λουκά, και μεγάλη συλλογή προσωπικών αντικειμένων του Αγίου καθώς και λαδάκι του.

Χάρτης της περιοχής !


Map information GPS

Lat: 38:24:12N (38.40331)
Lon: 23:24:49E (23.41369)

ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΙΑΤΡΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ